História a pôvod kvevri
Kvevri má hlboké historické korene, ktoré siahajú až do starovekého Gruzínska. Hlinené kvevri sú neoddeliteľnou súčasťou gruzínskej kultúry a vinárstva, a ich prítomnosť a význam prechádzajú cez stáročia.
Je pravdepodobné, že prvotné formy kvevri sa objavili v oblasti Kaukazu, ktorá zahŕňa územie dnešného Gruzínska, Arménska a Azerbajdžanu, už v staroveku. Gruzínsko má bohatú tradíciu vinárstva, ktorá sa datuje do obdobia, kde bolo prvé hrozno pestované a víno vyrábané.
Staroveké kvevri boli vyrobené z hliny, podobne ako súčasné, a boli využívané na skladovanie a fermentáciu vína. Ich tvar bol navrhnutý tak, aby poskytoval optimálne podmienky pre fermentáciu, zrenie a skladovanie vína.
V priebehu stáročí sa technika výroby kvevri a ich použitie vo vinárstve vyvíjali. Kvevri sa stali dôležitou súčasťou gruzínskej vinárskej kultúry a boli pužívané na výrobu vína.
Aj keď bolo v histórii použitých niekoľko iných materiálov na výrobu nádob na víno, ako napríklad drevo, sklo alebo kov, kvevri zostali dominantným typom nádoby v gruzínskom vinárstve. Ich tradičný spôsob výroby a použitie sa stále využíva v mnohých vinárstvach v Gruzínsku do dnes.
V súčasnosti je kvevri nielen symbolom tradičného gruzínskeho vinárstva, ale dnes sa kvevri používa vo svete, aby staré techniky výroby vína oživili a vytvorili vína s jedinečným charakterom.