Definícia kvevri

Kvevri, (alternatívny názov qvevri), je tradičná nádoba používaná na výrobu, fermentáciu a skladovanie vína v gruzínskej vinárskej kultúre. Táto prastará technika má hlboké korene v histórii a kultúre Gruzínska, a stala sa významným symbolom gruzínskeho vinárstva.

Jeho výroba zahŕňa formovanie hliny do požadovaného tvaru, nasledované vypaľovaním vo veľkých peciach. Tento proces umožňuje vznik kvevri s vysokou pevnosťou a schopnosťou udržiavať stabilnú teplotu.

Kvevri má vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti, čo umožňuje udržiavať konštantnú teplotu počas fermentácie a zrenia vína. Tento aspekt je kľúčový pre vinára, pretože stabilita teploty môže ovplyvniť priebeh fermentácie a konečný chuťový profil vína.

Pri výrobe vína je kvevri zakopaná v zemi, čo poskytuje dostatočnú izoláciu a stabilizáciu teploty. Tento spôsob výroby umožňuje, aby víno fermentovalo a zrelo v prirodzených podmienkach, čo môže prispieť ku komplexnosti chuťového profilu vína.

Kvevri sa tiež vyznačuje svojou schopnosťou dýchať, čo znamená, že umožňuje oxidáciu a redukciu v procese zrenia vína. To môže viesť k vytvoreniu charakteristických chuťových a aromatických vlastností, ktoré sú typické pre gruzínske vína vyrobené v kvevri.

V dôsledku svojej histórie, kultúrnej hodnoty a vplyvu na charakter vína sa kvevri stal symbolom gruzínskeho vinárstva a v súčasnosti je kvevri stále používaná mnohými vinármi v Gruzínsku ako aj po celom svete, ktorí hľadajú tradičné a autentické metódy výroby vína.

Objednajte si naše kvevri vína:

Najnovšie z História výroby kvevri